Linked Data

Linked Data is een methode die gebruikt wordt voor het ontsluiten, uitwisselen en verbinden van gegevens. Bij Linked Data gaat het er om verwante data, die tot nu toe niet met elkaar verbonden waren, over het Web of intern te verbinden. Om webtechnologie te gebruiken om problemen die er zijn bij andere methoden van dataintegratie op te lossen.

Het gaat hier om de integratie van data uit de eigen data-silo’s, maar ook mogelijk is de integratie van externe datasets met de eigen data van een organisatie. Het kan hier gaan om zowel gestructureerde data als ongestructureerde data. Wij werken met producten die voldoen aan open (W3C) standaarden. De opslag is in een graaf database, ook wel bekend als een triple store.

Internettechnologie is goedkoop en vrijwel overal beschikbaar binnen (toekomstige) klanten en ketenpartners. Door gebruik te maken van deze techniek is het mogelijk eenvoudig en dus snel informatie met elkaar te verbinden. Zo is alle benodigde informatie beschikbaar, ook voor de zogenaamde legacy applicaties door middel van een service.

Door het bekijken van gegevens in hun context helpt Linked Data ook bij het verminderen van semantiek problemen. Alleen woorden vergelijken en koppelen is niet voldoende. Is het woord bank nu bedoeld als financiële instelling of als meubelstuk? Alleen de context bekijken helpt om deze vraag op te lossen.